piątek, 16 stycznia 2015

7 sposobów aby nie przytyć w święta czyli lekki i zdrowy stół wielkanocny. Część II: Zrób Domowy Majonez Light.

Domowy Majonez Light

czyli
Wielkanoc 2015 Ekologicznie






Majonez może nie jest produktem dietetycznym, 

ale w każdej kuchni czasami się przydaje.


Ja robię go sama z wiejskich jaj zniesionych przez szczęśliwe kurki zamieszkujące podwórko mojej bratowej.

 

Składniki:


  • jedno kurze jajo ok 50g – 70kcal

  • olej rzepakowy 200g – 1768kcal

  • sok z cytryny (trzy łyżki stołowe) ok 18g – 6kcal

  • przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól himalajska, cukier

     

Do miseczki wbijam (uprzednio umyte!) jajo, wsypuje przyprawy: cukru zaledwie szczyptę, soli himalajskiej i świeżo zmielonego pieprzu po pół łyżeczki.


Mieszam wszystko trzepaczką, po ukazaniu się bąbli dolewam powoli olej.


Bardzo ważne jest, aby olej wlewać stopniowo, 

powoli i cienkim strumieniem ciągle mieszając. 

(tu się przydaje druga osoba do trzymania miseczki)


I tak mieszamy (a nawet trzepiemy) aż do uzyskania białawego koloru.


Czas na skosztowanie i doprawienie. 


Często jeszcze dodaję soku z cytryny i pieprzu.


Z majonezu staram się korzystać sporadycznie 

i zawsze mieszam go z jogurtem naturalnym.


Jeśli chcesz otrzymać majonez "gęstszy i cięższy" użyj samych żółtek.


Do majonezu można również wykorzystać inny olej roślinny, np. słonecznikowy.



KALORYCZNOŚĆ CAŁEJ PORCJI ok 262g = 1768kcal


KALORYCZNOŚĆ 100g = 703kcal


KALORYCZNOŚĆ ŁYŻKI STOŁOWEJ 10g=70,3kcal

 

Smacznego!