czwartek, 16 listopada 2017

Ocet jablkowy tradycyjny przepis według Michala Tombaka. Co ocet ma wspólnego z płaskim brzuchem?


Nasze Dobro Narodowe - Jabłka!


Znacie cudowne właściwości jabłek?


Od chwili zasmakowania Koktajl Oczyszczający z marchwii i jabłka czyli detoks organizmu... zaczęłam poznawać niesamowite działanie jabłek.


To co wyczytałam o occie jabłkowym:



"Odchudzanie:


Środek łagodnie wspomagający zrzucanie wagi.


Dodatkowa zaleta - wpływa na redukcję "oponki" w okolicach brzucha."


Jeśli chcesz dostawać kolejne części artykułu i inne najciekawsze informacje z bloga, zapraszam na Facebooka, kliknij Lubię To.



Stosowanie:


Do szklanki ciepłej wody dodać dwie łyżeczki octu jabłkowego i maleńką szczyptę soli.


Wymieszać i pić 2 x dzienie 10 minut przed posiłkiem.



Przy regularnym stosowaniu kuracji przez dłuższy okres czasu następuje systematyczne zmniejszenie wagi o półtora do dwóch kilogramów miesięcznie.


Gdyby nie to, że autorem tych wszystkich niżej wymienioych porad jest ceniony i szanowany przeze mnie pan Michał Tombak!


Jestem jego zaufaną fanką, podziwiam jego pracę i zapał do tego, aby przekazywać swoją cenną wiedzę dalej.



Dziękuję serdecznie panie Michale, jest pan nieoceniony.


Poniżej posłużę się cytatem zaczerpniętym od pana Michała Tombaka, zazwyczaj tego nie robię, ale tym razem posłużę się idealnym oryginałem czyli na co pomaga ocet jabłkowy?



Oczywiście jak się okazało, przepis na ocet jabłkowy jest w mojej rodzinie od pokoleń, jednak dopiero niedawno ja go odkryłam.


Działa, więc z chęcią się podzielę z wami.



Składniki :


  • 1 kilogram skórek z jabłek (mogą być jabłka bez gniazd) odmian kwaśnych,



  • 1 litr wody filtrowanej,



  • 5 łyżek ekologicznego miodu (babcia czasem sypała cukier).



Jabłka powinny być z własnego (bądź obcego, ale pewnego źródła), nie pryskanego chemią ogródka.




Słyszałam również o stosowaniu całych jabłek zamiast tylko skórek, ocet też wyjdzie.


(Ale pamietaj, całe bogactwo to skórka!)



Jakie odmiany jabłek


Polecam: antonówki, papierówki (moje dzieciństwo!!), kronselki, lub zimowy bojken.



Przygotuj duży słój lub dwa mniejsze.



Wodę zagotuj, przestudź (uwaga! wrzatek niszczy lecznicze właściwości miodu!) i dodaj miód.



Skórki/Jabłka włóż do słoja, zalej zimną już słodką wodą.



Słoik przykryj 2-3 wartwami gazy lub bawełnianą gęsto plecioną ściereczką, obwiąż sznurkiem bądź gumką recepturką.



Słój odstaw najlepiej na parapet (miejsce powinno być ciepłe) na mniej więcej miesiąc.



Bardzo ważne jest codzienne mieszanie (drewnianą bądź ceramiczną łyżką!! ) fermentujących jabłek z wodą.



Przez pierwszy tydzień raz dziennie, dosyć energicznie. 


Kolejne dni, wystarczy co drugi dzień.


Zauważysz pianę, to normalne, jesli pjawi się pleśń (ocet jest do wyrzucenia!) oznacza, że jabłka się nie nadawały na ocet.


Dlaczego? Mogły być pryskane, lub za słabe na ocet.

( W moim teście sklepowe jabłka dostały pleśni, równoczęsnie w słoju obok były jabłka z działki i ocet wyszedł!)


Istotną rzeczą jest to, aby jabłka były przykryte wodą, inaczej spleśnieją... (wiem z doświadczenia)


Przyciśnij je czymś przez kilka dni, np. porcelanową miseczką.


Po miesiącu czasu piana powinna zniknąć, to oznacza, że ocet jest gotowy.



Trzeba przygotować słoiczki lub butelki (wygotowane), przelać do nich ocet (przez tetrę lub ścierkę), zakręcić i korzystać z jego cudownych właściwości!




Ocet jabłkowy spożyty przed posiłkiem skutecznie zakwasza żołądek.
Dzięki temu również osoby ze słabym metabolizmem mogą go naturalnie podkręcić.

Drugim niezbędnym składnikiem takiej diety jest ostatnio popularny olej kokosowy. 
Koniecznie tłoczony na zimno i nierafinowany.

Polecam ten z Polskiej Olejarni Klik.



Teraz zapraszam do lektury:








Fragmenty z książki: 


„Uleczyć nieuleczalne cz.II”



Poznaj uzdrawiającą moc natury


 – pomóż sobie sam




"Ocet jabłkowy.



Zbliżają się wakacje. Na urlopie może zdarzyć


 się wiele niespodziewanych sytuacji


 zdrowotnych. Na wszelki wypadek dobrze mieć 


ze sobą buteleczkę octu jabłkowego.


Właściwości:



Ocet ten posiada w sobie leczniczą moc jabłka.


 Niszczy prawie wszystkie chorobotwórcze


 bakterie w układzie pokarmowym. 


Obniża poziom "złego" cholesterolu LDL,


 wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga


 odchudzanie, redukuje tkankę tłuszczową, 


ogólnie wzmacnia organizm.


Ocet jabłkowy posiada różnorakie zastosowania. 


Może być stosowany zarówno wewnętrznie jak i 


zewnętrznie.


UWAGA: Dopóki nie ma świeżych jabłek, można


 skorzystać z octu kupionego w sklepie


. Pamiętajmy jednak, że ocet jabłkowy zrobiony


 samodzielnie ma znacznie lepsze właściwości


 zdrowotne. Przepis w jaki sposób zrobić ocet 


jabłkowy w domu, podamy jesienią.


Zastosowania octu jabłkowego:


Żylaki, zmęczenie nóg, zaburzenie mikrokrążenia 


żył:

Używamy octu jabłkowego jako środka 


profilaktycznego. Przy dłuższym stosowaniu 


(ponad 2 miesiące) można odczuć zauważalny 


efekt.

Stosowanie:

Żylaki dobrze nasmarować sporą ilością 


nierozcieńczonego octu. Bezpośrednio po 


wyschnięciu radzę lekko gładzić (masować) nogi 


miękką gąbką od dołu do góry przez 2-3 minuty. 


Kurację stosować rano i wieczorem. Oprócz tego, 


dobrze jest pić jedną szklankę wody z dwoma 


łyżeczkami octu 2 x dziennie, 15 minut przed 


posiłkiem.


Półpasiec:


Ocet jabłkowy może być bardzo pomocny przy 


półpaścu, jeśli z jakichś względów nie ma 


możliwości kontaktu z lekarzem.

Stosowanie:


Smarować nierozcieńczonym octem bolące 


miejsca 4-5 razy dziennie. Jeśli chory budzi się w 


nocy to również 2-3 razy w nocy. Stosując tę 


terapię, dolegliwość zazwyczaj ustępuje po kilku 


dniach.


Odchudzanie: 

Łagodny środek wspomagający zrzucanie wagi. 


Dodatkowa zaleta – wpływa na redukcję 


„oponki” w okolicy brzucha.


Stosowanie: 


Do szklanki ciepłej wody, dodać dwie łyżeczki 


octu i maleńką szczyptę soli. Wymieszać i pić 2 x 


dziennie,10 minut przed posiłkiem. Przy 


regularnym stosowaniu kuracji przez dłuższy 


okres czasu, następuje systematyczne 


zmniejszenie wagi o półtora do dwóch 


kilogramów miesięcznie.


Nadciśnienie:


Stosowanie:

Do szklanki wody dodać 2 łyżeczki octu 


jabłkowego i łyżeczkę miodu. Dobrze wymieszać 


i pić rano na czczo oraz wieczorem, dwie godziny 


po ostatnim posiłku. Stosować dłuższy czas.


Choroby stawów:


Kuracja pomocna przy takich dolegliwościach 


jak: 


artretyzm, dna moczanowa, reumatoidalne 


zapalenie stawów itp.


Stosowanie:

Przyjmować 2 x dziennie, w trakcie posiłków po 


4-5 łyżeczek nie rozcieńczonego octu 


jabłkowego. 


Uwaga, jeśli kurację zastosujemy nie mniej niż 21 


dni , nastąpi znaczna poprawa pracy stawów 


(zmniejszą się bóle, stawy staną się bardziej 


elastycznie, zniknie „chrupanie”)


Bezsenność:


Stosowanie:

Do pustej, niewielkiej filiżaneczki dodać dwie 


łyżeczki octu jabłkowego oraz jedną łyżeczkę 


miodu. Dobrze wymieszać, zjeść 15-30 minut 


przed snem, popić niewielką ilością ciepłej wody 


(1-2 łyki)


UWAGA: Jeśli występuje u kogoś z Państwa 


jednocześnie kilka z powyższych dolegliwości 


np. 


reumatyzm, nadciśnienie, nadwaga, bezsenność 


możecie śmiało stosować powyższe kuracje 


równolegle jednak nie dłużej jednak niż 21 dni."







Polecam wszystkie wcześniej wydane książki pana Michała Tombaka!



W zdrowej, dietetycznej kuchni ważna jest jakość przypraw i brak wzmacniaczy smaku.




Polecam zaopatrzyć się w zdrową i naturalną wersję popularnej Vegety. Tu masz przepis.








http://www.organicfarm.sklepna5.pl/towar/5/spirulina-50g.html








Kwestionowanie status quo to przejaw inteligencji.


Można wręcz powiedzieć, że osoba która niczego nie kwestionuje jest z medycznego punktu widzenia martwa, gdyż brak aktywności mózgowej oznacza koniec życia...