Wędzenie własnych potraw to ambicja wielu osób. Aby spełnić marzenia o własnoręcznie przygotowanych wędlinach, w tym boczku, czy kiełbasach, niezbędna jest dobra wędzarnia, najlepiej elektryczna. Z takim urządzeniem efekty wędzenia będą świetne już od samego początku. Co wędzić, kiedy jest się początkującym adeptem tej sztuki? Oto kilka pomysłów.
W niniejszym artykule dzielimy się 3 prostymi przepisami na wędzone potrawy. Z nami łatwo przystąpisz do wędzenia:
- kiełbasy,
- sera typu włoskiego,
- sera „liliput”.
Do dzieła!
Przepis na domową wędzoną kiełbasę
- 1,5 kg szynki (zmielonej na oczkach 9 mm) – mielić na oczkach 9 mm
- 1 kg boczku (mielenie 4 mm)
- 0,5 kg golonko (3-2 mm)
- 0,5 kg wołowiny (3-2 mm).
Przyprawy na jeden kilogram całości mięsa:
- peklosól lub zwykła sól – 17 g na każdy kg mięsa
- pieprz – 1,5 g na kg mięsa
- czosnek suszony – 1,5 g na kg mięsa
- kolendra mielona – 0,5 g na kg mięsa
- woda – 100 g na kg mięsa
Przygotowanie:
- Mięsa zmiel na oczkach odpowiedniej średnicy.
- Dodaj sól, pieprz i inne wybrane przyprawy do zmielonego mięsa i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowanie mięso włożyć do lodówki na 10h.
- Naciągnij jelito na lejek do napełniania kiełbas i delikatnie napełniaj je mięsną masą, uważając, aby nie rozerwać jelita. Możesz użyć maszynki do napełniania kiełbas lub robić to ręcznie.
- Zawiąż jelito na końcach sznurkiem lub nicią, aby utworzyć oddzielne kiełbaski. Możesz je skręcać lub tworzyć inne kształty.
- Wędzimy w temperaturze 68°C przez 3 godziny, aż kiełbasy uzyskają złoty kolor i pożądaną konsystencję.
- Następnie kiełbasy parzymy w wodzie o temperaturze 75-80 stopni do momentu uzyskanie temperatury 68 stopni wewnątrz kiełbasy (zwykle ok. 30 minut). Po osiągnięciu tej temperatury hartujemy kiełbasy w zimnej wodzie przez 15 minut.
- Gotowe kiełbasy studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie przechowujemy w lodówce do 5 dni lub zamrażamy do 3 miesięcy.
Przepis na wędzony ser typu włoskiego
- 1,5 litra wody
- 150 g soli (sól zwykła lub peklosól)
- ser typu włoskiego (ser zwarowy)
Przygotowanie:
- Przygotowujemy roztwór wody z solą.
- Ser typu włoskiego umieszczamy w zalewie na 24 h.
- Wyciągamy ser z solanki do obeschnięcia.
- Na tym etapie można obtoczyć produkt w przyprawach.
- Zostawiamy do wysuszenia.
- Wędzimy 4-5h w temperaturze 65°C.
- Przechowujemy w lodówce.
Przepis na wędzony ser „liliput”
- 1,5 litra wody
- 150 g soli (sól zwykła lub peklosól)
- ser „liliput” (dojrzewający, z mleka krowiego)
Przygotowanie:
- Przygotowujemy roztwór wody z solą.
- Ser typu włoskiego umieszczamy w zalewie na 12h.*
- Wyciągamy ser z solanki do obeschnięcia.
- Zostawiamy do wysuszenia.
- Wędzimy 3h w temperaturze 40-50°C.
- Przechowujemy w lodówce.
*ser liliput możemy przygotować także bez solanki.
Jakie zrębki wędzarnicze wybrać?
Podczas wędzenia kiełbas zaleca się używanie zrębek wędzarniczych o intensywnym aromacie, takich jak wiśniowe czy jabłkowe. Te rodzaje drewna podczas wędzenia nadadzą mięsom delikatny smak i przyjemny zapach, który doskonale uzupełniać będzie naturalny smak kiełbasek. Z kolei do wędzenia serów idealne będą zrębki dębowe lub bukowe, które dodadzą produktom głębszego charakteru i lekkiej nuty dymnej. Ważne jest dobieranie odpowiednich zrębków do konkretnych potraw, aby uzyskać pożądany efekt sensoryczny. Oto jak konkretny rodzaj zrębków przełoży się na smak:
- Olcha: Delikatny dym idealny do subtelnych ryb, drobiu i delikatnych mięs.
- Śliwka: Słodka nuta owocowa, połysk i delikatna słodycz – uwielbiana przez miłośników wieprzowiny.
- Czereśnia: Intensywny, słodki smak i aromat, wspaniale komponujący się z wieprzowiną, wołowiną, dziczyzną i serem.
- Buk: Głęboki, dymny charakter idealny do wyrazistych smaków wieprzowiny, wołowiny, ryb i drobiu.
- Dąb: Klasyczny wybór koneserów wędzenia. Intensywny, bogaty smak i aromat, znakomity do wołowiny, dziczyzny, szynki i boczku.
- Buk/Olcha: Wyjątkowa równowaga delikatności i dymnego charakteru. Doskonały do szerokiej gamy mięs: drobiu, ryb, wieprzowiny i wołowiny.
Wędzić każdy może?
Jak śpiewał w 1977 roku w Opolu Jerzy Stuhr – „Śpiewać każdy może”. A czy wędzić każdy może? Z wędzarnią elektryczną produkowaną na południu Polski z pewnością tak! Wędzarnie marki Pietrzyk to urządzenia, które upraszczając proces wędzenia, sprawiają, że każdemu wędzi się łatwo i przyjemnie. Koniec z pilnowaniem temperatury i zadymienia, spędzaniem godzin nad lekturami na ten temat. W tym zadaniu wyręczy nas automatyzacja zapewniona przez regulator temperatury. Posiada on dwie sondy mierzące temperaturę w komorze wędzarni oraz temperaturę w mięsie. Tego typu wędzarnie, w dodatku z darmową dostawą, znajdziemy na sklepie https://pietrzykwedzarnie.eu. W ofercie sklepu również wędzarnie ogrodowe z paleniskiem tradycyjnym.