Ryż to produkt, który powinien być bezglutenowy. Niestety, jak wykazują najnowsze badania amerykańskich naukowców – czasami produkt ten bywa zanieczyszczony i, niestety, może wtedy zawierać gluten oraz inne szkodliwe substancje. Dlatego należy mieć się na baczności. Co to oznacza dla chorujących na celiakię?
Jaki ryż jest bezglutenowy?
Z tego powodu, iż ryż może być zanieczyszczony glutenem, warto uważać na zakupach i stosować się do kilku zasad, inaczej osoby zmagające się z alergią czy chorujące na celiakię mogą trafić na produkt, który źle wpłynie na nich organizm oraz samopoczucie. Po pierwsze – ważne jest to, aby nie kupować i nie gotować ryżu, który jest umieszczany w woreczkach, chyba, że produkt ten jest na opakowaniu oznaczony jako bezglutenowy. Po drugie – nie należy kupować ryżu, jeśli na opakowaniu znajduje się ostrzeżenie informujące, że w danym artykule może znajdować się gluten. Może to oznaczać, że ryż został zapakowany w miejscu, w którym pakuje się również produkty z glutenem, więc mógł zostać tą substancją po prostu zanieczyszczony. Z tego powodu należy wybierać ryż oznaczony przez producentów na opakowaniu jako całkowicie bezpieczny. Warto również sięgać po prostu po zdrowsze odmiany, takie jak ryż basmati czy ryż brązowy.
Dlaczego w ryżu może znaleźć się gluten?
Naturalnie ryż to produkt bezglutenowy, ani jego ziarna, ani też otoczka nie zawierają tej substancji. Dlaczego więc na opakowaniach tego produkty coraz częściej pojawia się informacja, że dany artykuł to ryż bezglutenowy lub że może zawierać gluten? Ryż jest nierzadko przechowywany i pakowany w halach, w których przechowuje się również produkty zawierające gluten, takie jak orkisz, pszenica, żyto, jęczmień, kasza manna, płatki owsiane czy bułka tarta. Z tego powodu wśród ziaren ryżu mogą się znaleźć jakieś ziarna zbóż, które po prostu naturalnie zawierają gluten. Niestety, może mieć to negatywny wpływ na osoby chorujące na celiakię.
Ryż w woreczkach
Czy ryż w woreczkach jest bezpieczny? Niestety, bardzo często w woreczkach z ryżem pojawiają się inne ziarna, które mogą naturalnie zawierają gluten. Takie woreczki nie są przezroczyste, ponadto nie można z nich niczego wyjąć. Co ważne, często w takich woreczkach ryż jest połamany, by szybciej się ugotował. Osoby przebywające na diecie bezglutenowej powinny wystrzegać się takiego rozwiązania jak ryż w woreczkach, chyba, że na opakowaniu znajduje się informacja, że wewnątrz woreczków można znaleźć wyłącznie ryż bezglutenowy.
Jaki ryż jest bezglutenowy?
Wbrew pozorom, bardzo prosto znaleźć ryż bezglutenowy wysokiej jakości. Wystarczy sięgnąć po produkt, który na opakowaniu ma informację o tym, iż nie posiada szkodliwych substancji. Najlepiej kupować ryż w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością bądź z żywnością bezglutenową. Tylko w takich miejscach można mieć pewność, że sięga się po pełnowartościowy produkt pozbawiony glutenu i innych niepożądanych substancji.
Dlaczego warto jeść ryż?
Ryż stanowi niezwykle ważny element diety bez glutenu. Do zdrowych produktów, po które warto sięgać, kiedy unika się glutenu, należy również mąka ryżowa, napój ryżowy (tzw. mleko ryżowe) czy też wafle ryżowe, które cieszą się ogromną popularnością. Ryż można spożywać na obiad, śniadanie czy kolację. Warto zauważyć, że najlepiej przyswajalny jest w nieprzetworzonej i naturalnej postaci, czyli w postaci ziaren. Najlepiej sięgać po najzdrowsze odmiany, takie jak dziki ryż, ryż brązowy, ryż jaśminowy czy ryż basmati.