5/5 - (1 vote)
W ostatnich latach sushi zyskało ogromną popularność z uwagi na znakomite walory smakowe, różnorodność składników i ciekawą estetykę podania. Na powodzenie tego tradycyjnego japońskiego dania wpłynęło również rosnące zainteresowanie kuchniami świata. Wiele osób zastanawia się, czy sushi jest zdrowe. Może być ono częścią zdrowej diety, ale zależy od kilku czynników, w tym składników, sposobu przygotowania i ilości spożywanej porcji. Podpowiadamy, jakie kwestie warto wziąć pod uwagę.

Ryby: źródło wielu cennych składników odżywczych

Sushi często zawiera surowe lub poddane obróbce termicznej ryby, takie jak łosoś czy tuńczyk. Ryby są bogate w kwasy omega-3, białko i inne składniki odżywcze. Ich regularne spożywanie uznawane jest za korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, funkcji mózgu i ogólnej kondycji. Ryby są też doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy komórek w organizmie.

Ryż: źródło energii dla organizmu

Ryż, który stanowi istotną część rolek sushi, dostarcza organizmowi węglowodanów pod obecnością skrobi. Jest lekkostrawny i łagodny dla układu pokarmowego. Zawiera też niewielką ilość białka i tłuszczu. Powinny na niego uważać osoby, które cierpią na zaburzenia lipidowe, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny.

Warzywa i algi: bogactwo witamin i przeciwutleniaczy

Dodatki, takie jak warzywa i algi, są cennym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Algi morskie zawierają kay tłuszczowe omega-3 i są jednym z nielicznych źródeł pełnowartościowego białka roślinnego. Zawierają też antyoksydanty, które wspomagają zwalczanie w organizmie szkodliwych wolnych rodników.

Sosy: smaczne i apetyczne, ale uważaj na sól

Dodatek sosów podnosi walory smakowe sushi. Warto mieć na uwadze, że niektóre z nich, takie jak sos sojowy czy sos wasabi, mogą zawierać dużo soli. Wysoka konsumpcja soli może być niekorzystna dla zdrowia, zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem. Jeśli takie osoby spożywają sushi regularnie, powinny pamiętać, aby nie konsumować sosów w bardzo dużych ilościach. W małych ilościach z pewnością sushi jest zdrowe.

Przeczytaj także:  Czy Twoje śniadania mogą być zdrowsze dzięki wyciskarce hybrydowej Kuvings Revo830?

Kalorie i sushi: jeśli się odchudzasz, pamiętaj o umiarze

Należy zwrócić uwagę na ilość spożywanych porcji, ponieważ sushi może być stosunkowo kaloryczne, zwłaszcza jeśli jest podawane z dodatkami takimi jak kremowy ser czy tłustsze sosy. Dbając o masę ciała, warto pamiętać o zapotrzebowaniu i właściwym bilansie kalorycznym i uwzględnić w nim spożywane porcje sushi.

Czy sushi jest zdrowe: tak, ale higienicznie przygotowane

Ponieważ niektóre rodzaje sushi zawierają surowe składniki, ważne jest, aby było ono przygotowane w higieniczny sposób, aby uniknąć ewentualnego zagrożenia zatruciem pokarmowym. Odwiedzając renomowaną restaurację serwującą sushi, możesz mieć pewność, że niczego nie musisz się obawiać i możesz bez ryzyka cieszyć się swoim posiłkiem.

Podsumowanie

Rozważając, czy sushi jest zdrowe, można udzielić odpowiedzi twierdzącej. Sushi może być zdrowym i smacznym wyborem, jeśli jest sporządzane z uwzględnieniem różnorodności składników i pochodzi ze sprawdzonego źródła. Osoby z alergiami pokarmowymi, kobiety w ciąży i osoby starsze powinny w razie wątpliwości dopytać w restauracji o składniki w konkretnym zestawie i upewnić się, czy posiłek będzie dla nich odpowiedni. W przypadku dzieci nie zaleca się spożywania sushi z surowymi rybami. W Sushi Zushi robimy rolki tylko z świeżych i dobrej jakości składników. Zapraszamy do zamówienia sushi online na naszej stronie!