Sos grillowy
4.5/5 - (2 votes)

Sezon grillowy w pełni, a każda okazja do biesiadowania na świeżym powietrzu jest też szansą na testowanie nowych przepisów i próbowanie innych smaków. W grillowym repertuarze znajdują się nie tylko kiełbaski, szaszłyki i pieczone ziemniaczki, ale też zimne sosy podkreślające smak tych wspaniałości. Prym na polskich ogrodowych stołach wiodą oczywiście ketchup i musztarda, a tuż za nimi plasuje się sos czosnkowy i bardziej oryginalne propozycje. Sprawdź, do czego wykorzystać poszczególne dipy.

Musztarda i ketchup – podstawowy duet do grilla

Stanowią kwintesencję polskiego grillowania i perfekcyjnie uzupełniają smak potraw z rusztu. Musztarda i ketchup, bo o nich mowa, to niezastąpiony zestaw kojarzący się z tradycyjnym polskim grillem. Sos z dojrzałych pomidorów możesz wykorzystać jako dodatek do pieczonych mięs – nie tylko do kiełbaski czy steków, ale też do piersi kurczaka z rusztu, grillowanej karkówki oraz szaszłyków z mięsa, cebuli, cukinii i papryki. Ketchup Fanex przy zetknięciu z grillowanymi produktami nie staje się rzadki, tylko wspaniale się rozpływa i podkreśla smak pieczonych dań. Do mięs w ostrej marynacie i kiełbas w typie myśliwskiej najlepiej wybrać łagodną wersją tego sosu, a do delikatnych potraw pikantną z większą zawartością ostrych przypraw.

Musztarda będzie pasowała do łagodnych dań z grilla, a szczególnie do tłustszych mięs, np. karkówki, golonki i oczywiście do kiełbasy. Ten zimny sos na bazie gorczycy jest też świetnym dodatkiem do grillowanego sera. Musztarda – w zależności od rodzaju – może nadawać specjałom z rusztu ostrości lub nutki słodyczy. Najbardziej uniwersalne są musztarda stołowa i sarepska cechujące się wyważonym smakiem. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, wybierz wersję francuską, a jeżeli stawiasz na delikatną słodycz, lepsza będzie musztarda słoneczna lub miodowa.

Musztarda i ketchup

Grillowy sos czosnkowy – klasyczny dodatek do mięs i warzyw

Na liście topowych grillowych sosów tuż za niepokonanym duetem musztardy i keczupu plasuje się sos majonezowy z czosnkiem. Klasyczny sos z czosnkową nutą to jeden z najchętniej wybieranych dodatków do grilla. Zimny dip na bazie jogurtu, majonezu, czosnku i przypraw doskonale uzupełnia charakter grillowanych specjałów.

Natomiast sos czosnkowy Fanex ma intensywny smak i kremową konsystencję, która doskonale łączy się z gorącymi mięsami i warzywami z rusztu. Ten wyborny dodatek pasuje do skrzydełek lub pałeczek, pikantnych żeberek z dodatkiem ostrej papryczki, grillowanych wrapów z kurczakiem i ziołowych grzanek. Czosnkowy dip możesz zaserwować też do pieczonych ziemniaków, ryb oraz grillowanych sakiewek z ziemniakami, cukinią, papryką, cebulą i boczkiem.

Sos czosnkowy

Sos BBQ – idealny do grilla w stylu amerykańskim

Miłośnicy pikantnych smaków często serwują dania z grilla z charakternym dipem BBQ, który jest kwintesencją amerykańskiego grillowania. Dip o aromacie dymu, wędzonej śliwki i dojrzewających w słońcu pomidorów wzbogacony idealną proporcją ziół i przypraw będzie wymarzonym uzupełnieniem pieczonych żeberek, steków i karkówki. W St. Louise w Stanach Zjednoczonych sos w stylu BBQ jest stosowany do duszenia wstępnie ugrillowanego mięsa, natomiast w Polsce używa się go jako dodatku do gotowych dań z rusztu. Sos barbecue Fanex dopełni też smak burgerów, grillowanych kanapek, mięsa drobiowego i łagodnej kiełbasy. Możesz z nim przygotować też tosty z wieprzowiną, serem i awokado oraz marynatę do grillowanego mięsa.

Sos barbecue

Sos 1000 wysp – klasyczny sos grillowy

Wśród najpopularniejszych dodatków nieodłącznie kojarzących się z ogrodowym biesiadowaniem jest też sos tysiąca wysp – perfekcyjne połączenie majonezu, musztardy i sosu pomidorowego. Sos 1000 wysp o delikatnym smaku, z nutką słodyczy i jednoczesnej ostrości jest niezastąpionym dodatkiem do grillowanych fast foodów, pieczonego mięsa i sałatek. Z tym sosem możesz zaserwować też ziemniaki w mundurkach, opiekane mini hamburgery i cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki mielone na patyku.

Sos jalapeno – propozycja dla miłośników piekielnych smaków

Najostrzejszą ze wszystkich propozycji jest diabelski sos jalapeno. Intensywnie zielony dip z ostrych papryczek jalapeno dobrze współgra z mięsem z grilla, kanapkami z rusztu, a nawet z owocami morza. Ten wyrazisty sos o piekącym smaku jest gęsty i zawiera duże kawałki papryczek. Dzięki starannie dobranym przyprawom sos grillowy jalapeno cechuje się bogatym smakiem pasującym do różnych produktów, począwszy od grillowanego kurczaka, przez ziemniaki faszerowane serem i pieczone polędwiczki, a na wołowych burgerach kończąc.