Kasza jęczmienna perłowa z kontrolowanych upraw staje się coraz popularniejszym wyborem wśród świadomych konsumentów. Dzięki rygorystycznym standardom produkcji ten towar nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także gwarantuje wysoką jakość surowca, z którego jest wytwarzany!
Kasza jęczmienna perłowa – jak powstaje?
Kaszę jęczmienną perłową otrzymuje się poprzez przetworzenie pęczaku w duże kawałki, które następnie są poddawane procesowi polerowania w specjalnej maszynie. Tym samym nadaje się im gładką oraz błyszczącą powierzchnię. Dlatego też mogą one przyjmować formę:
- grubych,
- średnich,
- drobnych
ziaren. Przykładowo, firma Melvit specjalizuje się w przemyśle kaszy, która jest pozyskiwana z ich własnych upraw jęczmienia zwyczajnego. Dzięki pełnemu nadzorowi nad procesem produkcji ta renomowana marka zapewnia najwyższą jakość i klarowność pochodzenia produktu. W rezultacie oferowana przez nich kasza jęczmienna perłowa wyróżnia się na tle konkurencji, przyciągając zaufanie klientów!
Kasza jęczmienna – jakie ma składniki odżywcze?
Wartość odżywcza kaszy jęczmiennej zależy od jej odmiany. Na przykład, omawiana tutaj kasza od Melvit w 100 g zawiera około 338 kcal, 69 g węglowodanów, 7 g białka, 2,2 g tłuszczu oraz 7 g błonnika. Co więcej, produkt ten jest bogatym źródłem witamin z grupy B, E, A oraz K. Zawiera także wiele składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, potas, fosfor oraz znaczną ilość cynku.
Kasza jęczmienna – jakie ma właściwości odżywcze?
Kasza jęczmienna perłowa, bogata w błonnik, nie tylko sprzyja zdrowemu funkcjonowaniu układu trawiennego, ale także reguluje przemianę materii. Dodatkowo dzięki zawartości β-glukanu przyczynia się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu we krwi. Warto zaznaczyć, że kasza jęczmienna jest również źródłem cynku, który odżywia komórki jelita, wzmacniając ogólną odporność organizmu. Te właściwości odżywcze sprawiają, że jest to doskonały wybór dla osób zarówno aktywnych, jak i tych, które zwracają uwagę na zdrowy styl życia.
Dania z kaszy jęczmiennej – na słono lub słodko?
Dania z kaszy jęczmiennej perłowej mogą być przygotowywane zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej, zależnie od preferencji smakowych oraz rodzaju potrawy. W wersji słonej kasza jęczmienna często stanowi bazę dla dań z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryb. Może być także wykorzystywana jako składnik do zup, sałatek czy farszów, tworząc sycące i odżywcze posiłki. Natomiast, w wersji słodkiej, kasza jęczmienna może być przygotowywana z dodatkiem owoców, miodu, cynamonu czy bakalii, będąc częścią pysznych i pożywnych deserów, jak puddingów, kaszotto, ciast czy placuszków!