4.5/5 - (2 votes)

Kurczak w panierce to przekąska, którą z powodzeniem można nazwać kultową. Danie to cieszy się nieustanną popularnością. Nie dziwi zatem fakt, że do menu wprowadza je coraz więcej lokali gastronomicznych. Jak z sukcesem wzbogacić kartę dań o kurczaka w panierce? Zdradzimy,  która panierka sprawdzi się w tej roli najlepiej.  W czym tkwi sekret apetycznie chrupiącej panierki? Poznaj sprawdzony przepis na kurczaka, który zawsze tak samo świetnie smakuje.

Panierka – kluczowy składnik

Kurczak w amerykańskim stylu charakteryzuje się idealnie złocistą panierką o apetycznie postrzępionej strukturze, przypominającej kształt płatków kukurydzianych. Jak uzyskać taki efekt? Wystarczy zastosować gotowe rozwiązanie w postaci panierki gastronomicznej. Gotowa panierka do kurczaka to gwarancja pożądanego efektu. Jak wybrać tą najlepszą?

Chrupiąca domowa panierka? NIE do gastronomii

Z pewnością widziałeś wiele przepisów na tak zwaną domową panierkę. Sugeruje się w nich użycie bułki tartej, mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka i płatków kukurydzianych. O ile takie receptury można zastosować w domu, to w gastronomii zupełnie się nie sprawdzą. Tu warto postawić na rozwiązania profesjonalne, przygotowane właśnie dla gastronomii.

Gastronomiczna panierka do kurczaka

Wybierając gotową panierkę do kurczaka, zwróć uwagę na kilka ważnych aspektów. Po pierwsze, by panierka była dedykowana do gastronomii. Dzięki temu masz pewność, że jej receptura i sposób przygotowania zostały opracowane tak, by produkt ten można było z powodzeniem zastosować w lokalu gastronomicznym. Po drugie wybierz panierkę, która nie wymaga dodania żadnych dodatkowych składników – jajek, przypraw, płatków kukurydzianych. Dzięki temu nie tylko skrócisz czas przygotowania, ale także ograniczysz koszty. Po trzecie, postaw na panierkę, która jest uniwersalna. To sprawi, że wykorzystasz ją nie tylko do każdej wersji kurczaka – łagodnej i pikantnej, ale także do ryby.

Przeczytaj także:  Sztuka tworzenia niezwykłych opakowań na ciasto

Kurczak w panierce – panierka i wskazówki od Holly Powder

Czołowy producent panierki Holly Powder do produktu dołącza prosty przepis na pysznego – idealnie chrupiącego i soczystego kurczaka w panierce. Dzięki szczegółowo opracowanej instrukcji bez trudu przygotujesz kawałki kurczaka w chrupiącej panierce o postrzępionej strukturze i złocistym kolorze. Podążając krok po kroku za wskazówkami od razu uzyskasz oczekiwany efekt. Nie musisz mieć nawet żadnego gastronomicznego doświadczenia. Kurczaka w panierce może przygotować każdy.

Przepis na kurczaka w panierce

Poniżej przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na najlepsze nuggesty, czyli kawałki kurczaka w chrupiącej panierce.

Potrzebne Ci będą:

  • filet z kurczaka, pokrojony i zamarynowany w marynacie Holly Powder
  • gastronomiczna panierka Holly Powder
  • zimna woda
  • frytura do smażenia kurczaka

Zamarynowane kawałki kurczaka włóż na chwilę do sitka zanurzonego w wodzie. Aby dłonie pozostały suche, użyj szczypiec. Odsącz mięso i przełóż je do pojemnika z panierką. Dotykając kawałki mięsa przez panier delikatnie je unieś i rozdziel.

Rozpocznij panierowanie: zbierz kawałki kurczaka przysypując je panierką, dociśnij i przerzuć tak, by panier otoczył mięso z każdej strony. Czynności te powtórz 6 razy. Trzymając kawałki mięsa w palcach strząśnij nadmiar panierki 3-krotnie uderzając o siebie nadgarstkami. Drugi raz umieść mięso w wodzie. Powtórz cały proces z pominięciem dociskania.

Opanierowane kawałki kurczaka umieść w koszu do smażenia w taki sposób, by do siebie nie przylegały. Rozgrzej fryturę we frytownicy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Zanurz kosz w tłuszczu i smaż kurczaka około 3,5 minuty. Po smażeniu kurczaka najlepiej odsączyć i umieścić w witrynie grzewczej.

chrupiące frytki

Panierka do kurczaka, której możesz być pewny

Korzystając z gotowego rozwiązania i tak sprawdzonego przepisu możesz być pewny, że w taki sposób przygotowany kurczak będzie nie tylko smakował, ale także apetycznie wyglądał. Panierowanie wykonane zgodnie z instrukcją sprawi, że panierka będzie trzymać się mięsa, podczas smażenia mocno się postrzępi i uzyska przyjemną chrupkość oraz idealnie złocisty kolor.

Chrupiący kurczak w panierce – podstawa wielu dań

Panierowanego kurczaka możesz użyć do przygotowania wielu pysznych, popularnych dań. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do burgera, tortilli, sałatki, a nawet wytrawnych gofrów. Przygotowując menu oparte na panierowanym kurczaku warto także uzupełnić je o możliwość zamówienia kurczaka w kubełku. Ta najprostsza wersja tej przekąski posiada wielu miłośników i świetnie sprawdza się jako danie na wynos.