4/5 - (1 vote)

Kwasy Omega-3, a zwłaszcza kwas dokozaheksaenowy (DHA) są niezbędne w organizmie człowieka już od życia płodowego. Również w wieku niemowlęcym i dziecięcym odgrywa kluczową rolę we wsparciu prawidłowego rozwoju malucha. Dlaczego kwas DHA jest taki ważny i skąd go czerpać?

Kwas DHA i jego rola w organizmie

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) należy do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Organizm nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować, dlatego trzeba dostarczać go wraz z dietą. I to już od pierwszych dni życia.

Dlaczego to takie ważne?

  • DHA stanowi około 97% wszystkich kwasów tłuszczowych omega-3 w mózgu,
  • wpływa na prawidłowe funkcje poznawcze i funkcjonowanie mózgu,
  • stanowi główny składnik budulcowy siatkówki oka.

Już w okresie płodowym DHA przyczynia się do prawidłowego różnicowania komórek nerwowych, co wpływa na budowę układu nerwowego dziecka. Do ukończenia 3 roku życia mózg intensywnie się rozwija. Powstają kolejne połączenia nerwowe, umożliwiające dzieciom poznawanie otaczającego je świata, zapamiętywanie i kojarzenie nowych wzorców.

To dlatego tak istotne jest, aby w diecie dziecka (a także kobiet w ciąży) nie zabrakło źródeł tego kwasu tłuszczowego. 

Eksperci zalecają, by dziecko do ukończenia 3. roku życia spożywało każdego dnia 100 mg DHA. W przypadku dzieci karmionych piersią ilość tego kwasu w mleku matki jest wystarczająca dla prawidłowego rozwoju malucha pod warunkiem, że mama stosuje zbilansowaną dietę, bogatą w kwasy Omega-3.

Również dzieci karmione mlekiem modyfikowanym nie potrzebują dodatkowej suplementacji, ponieważ zgodnie z zaleceniami WHO na każde 100 kcal zawartych w mleku następnym powinno znaleźć się 20 mg DHA.

Kwas DHA i jego źródła w diecie

Najbogatszym źródłem kwasu dokozaheksaenowego są tłuste ryby morskie, niektóre ryby słodkowodne, a także owoce morza. Stąd dietę dziecka warto wzbogacić o takie produkty, jak:

  • łosoś,
  • dorsz,
  • tuńczyk,
  • śledź,
  • makrela,
  • halibut,
  • sardynki,
  • pstrąg.

Pewne ilości kwasu DHA znajdują się również w algach morskich, tofu, orzechach i olejach roślinnych (np. rzepakowym, sojowym, czy lnianym).

Żeby zapewnić odpowiednią ilość DHA w diecie, należy zadbać o to, by ryby pojawiły się w jadłospisie co najmniej dwa razy w tygodniu.

Jeśli jednak z jakiegoś powodu wzbogacenie diety o produkty zawierające DHA jest o niemożliwe lub możliwe jedynie w części, warto sięgnąć po odpowiedni suplement.

Mój Pierwszy Tran Mollers zawiera 300 mg DHA w jednej dawce, zapewniając prawidłową jego ilość w diecie. Co więcej, to jedyny tran, który jest odpowiedni nie tylko dla dzieci, ale także dla niemowląt – może być od podawany dzieciom już od 4. tygodnia życia. 

Bibliografia:

  1. ŁOŚ-RYCHARSKA, Ewa et CZERWIONKA-SZAFLARSKA, Mieczysława. Suplementacja kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w okresie ciąży i laktacji oraz u dzieci–dlaczego warto?. Pediatria Polska, 2011, vol. 86, no 1, p. 62-71.
  2. CZAJKOWSKI, Krzysztof, CZERWIONKA-SZAFLARSKA, Mieczysława, CHARZEWSKA, Jadwiga, et al. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3. Pediatria Polska, 2010, vol. 85, no 6, p. 597-603.
  3. SOCHA, Piotr. Suplementacja DHA w krytycznych okresach życia–jak w praktyce realizować polskie i międzynarodowe zalecenia. 2013.