5/5 - (1 vote)

Materiał sponsorowany na zlecenie marki #Danio

Mnogość produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepowych sprawia, że możemy mieć kłopot z wyborem tych, po które warto sięgać w pierwszej kolejności. Balans w diecie jest bardzo ważny, nasz organizm potrzebuje rozmaitych składników odżywczych, aby prawidłowo funkcjonować. Dowiedz się jak skomponować swój jadłospis!

Jak powinna wyglądać zróżnicowana dieta?

W dzisiejszym świecie, w którym tempo życia jest coraz szybsze, a dostęp do produktów spożywczych niemal nieograniczony, zachowanie zdrowej i zbilansowanej diety stało się istotnym wyzwaniem. Nasze codzienne wybory żywieniowe mają kluczowy wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie oraz ogólną jakość życia. Wiedza na temat tego, jak prawidłowo zbilansować swoją dietę, stała się nieodzownym elementem dbania o siebie.

Rekomendowany talerz zdrowego żywienia składa się z kilku grup produktów. Warzywa i owoce stanowią podstawę naszej diety i powinny zajmować co najmniej połowę naszego posiłku. Są one źródłem błonnika , a także witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, w tym witaminy C, E czy beta karotenu. Przyjmuje się, że powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie, z zachowaniem odpowiedniej proporcji – więcej warzyw niż owoców1,2.

Bardzo ważne są także produkty z pełnego ziarna zbóż, takie jak kasze, ryż, pieczywo razowe, makaron razowy czy płatki owsiane. Nieocenione ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych m.in. magnezu i żelaza3,4.

W diecie ważną rolę odgrywają także tłuszcze pochodzenia roślinnego, które są nośnikiem smaku i ułatwiają wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych. Dostarczają one niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybieraj np. olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek5,6.

Istotnym składnikiem w diecie jest również białko, które stanowi budulec mięśni i kości. Dobrym źródłem tego składnika są ryby, drób, rośliny strączkowe, orzechy, jaja i nabiał7,8. Szczególnie polecane są niskotłuszczowe naturalne produkty mleczne bez dodatku cukru, jak jogurty, kefiry czy maślanki. Alternatywnie możesz sięgnąć też np. po serki homogenizowane Danio, które zawierają minimum 5 g białka na 100 g produktu. Ponadto, w jego składzie nie znajdziemy żelatynyczy skrobii modyfikowanej (za wyjątkiem wariantu brzoskwinia-gruszka), konserwantów, sztucznych barwników czy syropu glukozowo-fruktozowego.

Układając naszą dietę powinniśmy zwrócić uwagę na proporcje przyjmowanych węglowodanów, szczególnie cukru, białka i tłuszczów.

1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.) Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020

2. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/

3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.) Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020

4. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/

5. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.) Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020

6. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/

7. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.) Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020

8. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/