5/5 - (1 vote)

Coraz większa dostępność wegańskich produktów, które wyróżniają się bardzo dobrą jakością i jeszcze lepszym smakiem, ułatwia wprowadzenie zdrowej i aromatycznej diety bez artykułów pochodzenia zwierzęcego. Przykładem tego typu składnika jest śmietanka kokosowa. Jej delikatna konsystencja i słodki smak świetnie sprawdzają się w wielu słonych daniach, deserach, koktajlach mlecznych czy nawet jako bita śmietana. Czy wiesz, jak w ciekawy sposób możesz ją wykorzystać w codziennych potrawach? Zapoznaj się z poniższym artykułem i przeczytaj o właściwościach śmietanki kokosowej oraz łatwych do przygotowania przepisach.

Wartości odżywcze śmietanki kokosowej — co warto o niej wiedzieć?

Rosnąca popularność śmietanki kokosowej wynika nie tylko z jej delikatnego słodkiego smaku, ale również z cennych składników odżywczych. Zawarty w niej olej kokosowy to bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie antybakteryjne i antywirusowe. Ponadto wspomagają utrzymanie równowagi lipidowej organizmu. Z tego też powodu mówi się, że im wyższa zawartość tłuszczu w śmietance, tym lepsza jest jej jakość. Oprócz tego takie produkty dostarczają również wielu minerałów i witamin. To sprawia, że wzbogacają właściwości odżywcze spożywanych potraw.

Jaki smak i konsystencję ma śmietanka kokosowa?

Mimo że jest słodka i kremowa, przy pierwszym spożyciu śmietanka kokosowa może zaskoczyć Cię swoim oryginalnym aromatem. Ma delikatny, lekko egzotyczny posmak, który dodaje charakteru wielu potrawom przygotowywanym na słodko lub słono. Dzięki temu z jej pomocą możesz łatwo odmienić smak tradycyjnych dań. Jednocześnie jej konsystencja sprawia, że świetnie sprawdza się w zupach, kremach, sosach, koktajlach mlecznych i deserach. Najczęściej występuje w puszkach, które zapewniają długi termin jej przydatności przy zachowaniu wszystkich cennych wartości odżywczych i smaku.

Aromatyczne przepisy z wykorzystaniem śmietanki kokosowej

Wegańskie potrawy przygotowywane na słodko lub słono z wykorzystaniem śmietanki kokosowej nie tylko skutecznie zaspokajają głód, ale również są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Co więcej, gotowanie tego typu dań jest łatwe i szybkie. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które pozwolą Ci w krótkim czasie stworzyć smaczne posiłki lub desery:

  • kokosowe curry warzywne — do przygotowania potrzebujesz oleju kokosowego, cebuli, czosnku, startego imbiru, papryki, bakłażanu, marchewki, pasty curry i śmietanki kokosowej. Pierwszym krokiem jest podsmażenie na oleju cebuli, czosnku i imbiru, do których później musisz dodać warzywa. Po podsmażeniu wlej na patelnię śmietankę i dodaj pastę curry. Gotuj przez 15 minut, przypraw i podawaj z ryżem posypanym kolendrą,
  • kokosowe lody bananowe — potrzebne Ci będą 3 dojrzałe banany, 200 ml śmietanki kokosowej, 2 łyżki miodu i 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub startej laski wanilii. Pokrojone banany należy zamrozić na przynajmniej 3-4 godziny. Następnie umieść wszystkie składniki w blenderze i zblenduj je do uzyskania gładkiej masy. Taką masę trzeba mrozić przez kolejne 4 godziny,
  • gęsty krem kokosowy do kawy albo deserów — przygotuj 1/4 szklanki śmietanki kokosowej, 1 łyżeczkę syropu klonowego i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub startą laskę wanilii. Na niewielkim ogniu podgrzej śmietankę i dodaj pozostałe składniki, podgrzewaj jeszcze przez około 3-5 minut.

Wysokiej jakości śmietanka kokosowa stanowi godną uwagi alternatywę dla tradycyjnych produktów z laktozą. Jej wartości odżywcze, delikatny aromat i kremowa konsystencja świetnie sprawdzą się w wielu potrawach, deserach, a nawet napojach. Warto jednak pamiętać, by wybierać produkty pochodzące z zaufanych źródeł, na przykład ze sklepów ze zdrową żywnością. Ciekawą ofertą wyróżniają się między innymi Delikatesy Zdrowo, które zapewniają duży wybór artykułów w niewygórowanych cenach.