5/5 - (1 vote)

Nie da się ukryć, że produkty pochodzenia zwierzęcego to dla wielu osób wciąż ważny element ich diety. W związku z tym szukają one różnych, ciekawych sposobów na przyrządzenie mięsa i ryb. Jednym z nich bez wątpienia jest doprawienie i marynowanie takich produktów, które nadaje im wyjątkowy smak i odmienia charakter przygotowanych potraw. Odkryj zatem nieznane marynaty i aromatyczne przyprawy do dań mięsnych. 

W czym najlepiej marynować mięso?

Zazwyczaj mięso przygotowuje się na wiele różnych sposobów. Można je gotować, smażyć, piec, dusić, czy grillować. Każdy z tych procesów wymaga jednak zastosowania odpowiednio dobranych przypraw lub wcześniejszego zamarynowania składników. W tym celu wiele osób sięga po takie sprawdzone produkty jak sól, czy też pieprz. Warto jednak zdecydować się na przykład na marynatę zawierającą gin, musztardę, paprykę, czy też miód. Pamiętaj też o tym, że inaczej należy przygotować karkówkę, a w odmienny sposób zajmiesz się drobiem, czy też jagnięciną.

Jak dobrze doprawiać ryby?

Kolejną kwestią jest przyprawienie i marynowanie ryb. Różnią się one od mięsa wieprzowego czy wołowego. W tym celu warto sięgnąć przede wszystkim po takie produkty jak cytryna, ocet, czy oliwa. Z rybami świetnie komponują się też świeże zioła, które nadadzą im wyrafinowanego i delikatnego charakteru. Mięta, tymianek, rozmaryn, czy bazylia to idealne propozycje w przypadku takich dań. Jednak wędzona papryka też może okazać się strzałem w dziesiątkę! Podczas marynowania niektórzy sięgają też po gin.

Czy trunki mogą posłużyć jako składnik marynaty?

W czasie gotowania można sięgnąć po wiele różnych składników. Wśród nich stosunkowo często wybierane są trunki, na przykład gin, miód pitny czy nalewki. Dodaje się takie wyroby do mięsa czy ryb, po czym całość smaży się, gotuje lub piecze. W trakcie tych procesów alkohol odparowuje, pozostawiając po sobie jedynie głęboki, szlachetny smak i aromat. Wpływa to na danie, kształtując jego charakter.

Gdzie znaleźć najlepsze składniki do marynaty?

W trakcie marynowania i doprawiania mięs i ryb można zatem korzystać z wielu różnych produktów, które pozwolą uzyskać doskonałe efekty. Za każdym razem należy jednak sięgać po jakościowe składniki ze sprawdzonych miejsc. Przykładem może być gin dostępny między innymi tutaj: https://eszampan.pl/27-gin. Przekonaj się, że odpowiednio skomponowane marynaty czy zestawy przypraw zmienią Twoje podejście do wielu dań przygotowywanych w domowej kuchni. Spraw, by potrawy mięsne nabrały niezwykłego charakteru dzięki nim.