Rate this post

Deser nie musi zawsze kojarzyć się z dużą ilością cukru i tłuszczu. Jeśli martwisz się, że słodkie przekąski nie uzupełniają Twojej diety w wartościowe składniki odżywcze, nie musisz zupełnie z nich rezygnować. Zamiast tego zacznij tworzyć pyszne desery z udziałem pełnych witamin i składników mineralnych owoców liofilizowanych. Oto kilka prostych przepisów.

Malinowa kaszka jaglana na mleku

Pierwszym pomysłem na smaczny deser w zdrowej odsłonie jest malinowa kaszka. Proponujemy Ci niezwykle prostą i pożywną kaszkę z naturalnej kaszki jaglanej. Zacznij od ugotowania kaszki na mleku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeżeli nie przekonuje Cię uzyskana konsystencja, po ugotowaniu zmiksuj ją z dodatkiem masła albo innego tłuszczu. Przed podaniem do każdej miseczki dosyp saszetkę liofilizowanych malin i dokładnie wymieszaj z kaszką do uzyskania jednolicie różowego koloru. Jeśli nie wiesz, gdzie kupić liofilizaty, sklep internetowy będzie wygodnym rozwiązaniem. Tak przygotowana kaszka na mleku  będzie miała konsystencję budyniu, a z dodatkiem liofilizowanych malin z pewnością zasmakuje małym i większym domownikom.

Lody kokosowo-ananasowe

Jeśli uwielbiasz jeść lody, ale znudziły Ci się tradycyjne smaki, to na pewno polubisz ten przepis! Potrzebne Ci będą mleko kokosowe i śmietanka 30% w proporcji 1:1, liofilizowany ananas oraz (opcjonalnie) produkt, który doda lodom słodyczy, np. syrop klonowy, miód lub sproszkowane daktyle. Na początek zmiksuj mleko kokosowe ze śmietanką do uzyskania delikatnej, kremowej konsystencji. Pod koniec miksowania dodaj do mikstury liofilizowanego ananasa w proszku. W tym momencie możesz też dodatkowo posłodzić. Masę przełóż do odpowiedniego naczynia i włóż do zamrażalnika przynajmniej na kilka godzin. Deser możesz oczywiście przygotować też w specjalnej maszynce do lodów.

Koktajl truskawkowo-bananowy

Kolejna ze zdrowszych alternatyw dla typowych deserów to odżywczy koktajl truskawkowo-bananowy. Możesz przygotować go przy użyciu blendera kielichowego lub ręcznego. Jeśli nie masz takiego urządzenia, po prostu wymieszaj wszystkie składniki w shakerze – konsystencja będzie nieco inna, ale smak pozostanie taki sam. Bazą koktajlu może być woda, sok owocowy, mleko lub jogurt. Płyn należy połączyć z suchymi składnikami w postaci liofilizowanych truskawek oraz bananów w proszku. Jeśli chcesz, by koktajl był sycący, dodaj do niego również dwie łyżki ugotowanej kaszki, na przykład owsianej.

Kolorowy przekładaniec

Ze wszystkich deserów najbardziej lubisz ciasta? Mamy dla Ciebie rozwiązanie. Przygotuj kolorowy przekładaniec z owocami liofilizowanymi. Zacznij od upieczenia biszkoptu według swojego sprawdzonego przepisu. Bazą kremu będzie śmietanka 30%, którą możesz dosłodzić sproszkowanymi daktylami. Po ubiciu podziel śmietankę na dwie porcje – jedną dokładnie wymieszaj z liofilizowaną czarną porzeczką w proszku, a drugą z mango. Przekładaj biszkopt na zmianę dwoma kremami.