Dobre samopoczucie i zdrowie człowieka są uzależnione od sprawnej pracy całego organizmu i idealnego składu biochemicznego zsynchronizowanego z różnorodnymi cząsteczkami. Ludzki organizm jest sprawnie działająca maszyna, w której wszystkie tryby muszą idealnie współpracować. Zachwianie, chociażby jednego czynnika może w konsekwencji prowadzić do różnego rodzaju niewydolności objawiających się bólem i złym samopoczuciem, a nawet chorobami. Jednym z istotniejszych czynników jest glutation- rodzaj białka występującego we wszystkich komórkach ludzkiego ciała. Czym zatem jest glutation? I kiedy warto go suplementować?
Co to jest L-Glutation?
L-Glutation jest organicznym związkiem chemicznym określanym mianem tripeptydu. Białka, w którego skład wchodzą trzy aminokwasy: kwas glutaminowy, glicyna oraz cysteina.
L-Glutation jest naturalnie produkowany w ludzkim organizmie. Jednakże wraz z wiekiem poziom jego produkcji ulega redukcji. Ponadto na spadek tego ważnego białka wpływ ma także stres oraz niewłaściwa dieta obfitująca w produkty przetworzone i uboga w warzywa i owoce.
Uzupełnianie braków tego cennego białka jest niesamowicie ważne dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu. Ponieważ odgrywa ono elementarną rolę w ochronie komórek. L-Glutation jest bowiem naturalnym antyoksydantem, który neutralizuje wolne rodniki, które w nadmiarze prowadzą do zaburzeń równowagi pomiędzy produkcją i komasacją wolnych rodników tlenowych określaną mianem stresu oksydacyjnego. To z kolei przyczynia się do rozwoju różnych patologii skutkujących stanami zapalnymi.
Dodatkowo L-Glutation pozytywnie wpływa na detoksykację najważniejszego organu, jakim jest wątroba. I jest doskonałym wsparciem dla chorych na cukrzycę. Wzmacnia układ immunologiczny, wpływa na poprawę kondycji skóry, wspierając procesy regeneracji komórek.
Niedobory L-Glutation mogą prowadzić do zwiększonej podatności na różne choroby takie jak miażdżyca, cukrzyca, choroby układu sercowo- naczyniowego, choroby płuc, a nawet zaburzeń neurodegeneracyjnych występujących w chorobie Parkinsona czy Alzheimera.
Sprawdź L-Glutation firmy Rise Supplements – https://www.risesupplements.pl/l-glutation
Pozytywne efekty suplementacji L-Glutation
- Uzupełnianie niedoborów L-Glutation pozytywnie wpływa na neutralizację i usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu.
- Dynamizuje funkcjonowanie układu odpornościowego przez regulację proliferacji komórek oraz procesów apoptozy.
- Wpływa na prawidłową aktywność mitochondriów i utrzymanie mitochondrialnego DNA.
- Poprawia stan skóry, przez co jest niezastąpiony w przypadku osób borykających się z łuszczycą czy trądzikiem.
- Jest niezbędnym kofaktorem dla niektórych enzymów antyoksydacyjnych i regeneracji witamin E i C.
- Ponadto doskonale redukuje silny stres i zmęczenie.
- Przyczynia się do zwiększenia tempa regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym, a także po urazach.
- Jako element profilaktyki jest też wskazany w przewlekłych chorobach degeneracyjnych. W przebiegu takich zaburzeń neurodegeneracyjnych, jakie mają miejsce w chorobach Alzheimera i Parkinsona.
Przeczytaj więcej informacji o stresie – Czym jest stres, jego przyczyny i objawy?
Kto może skorzystać na przyjmowaniu L-Glutation
Przyjmowanie L-Glutation w postaci suplementu zalecane jest przede wszystkim osobom cierpiącym na choroby przewlekłe osłabiające układ odpornościowy. Do grupy tej zaliczają się przede wszystkim zarażeni wirusem HIV i chorzy na AIDS. Cukrzycę typu drugiego oraz cierpiących na przewlekłe zapalenie wątroby czy nawracające choroby układu oddechowego i płuc.
Ponadto L-Glutation jest doskonałym wsparciem w leczeniu depresji. Autyzmu, ADHD, a nawet schizofrenii i takich schorzeń jak Parkinson i Alzheimer.
Doskonale sprawdza się też w przypadku osób zagrożonych zwiększonym ryzykiem wystąpienia zawału serca i udaru, a także osteoporozy. Głównie z uwagi na fakt, że stres oksydacyjny może zwiększać kruchość kości.
Preparat jest dostępny w dobrej cenie na https://www.risesupplements.pl/ z darmową dostawą przy zakupach za minimum 79 zł.
Warto zainteresować się możliwością suplementacji, zwłaszcza że glutation jest białkiem naturalnie wytwarzanym przez organizm ludzki. Lista przeciwwskazań do jego suplementacji ogranicza się jedynie do reakcji uczuleniowych na którykolwiek ze składników suplementu L-Glutation. Preparatu nie powinny przyjmować także kobiety ciężarne i karmiące piersią z uwagi na brak badań potwierdzających bezpieczeństwo przyjmowania suplementu w okresie ciąży i laktacji.